2013. október 6., vasárnap

Budapest legszebb épületei: mesebeli hely a Váci utcában Steindl Imre tervezésében

Egyszer volt hol nem volt, Budapest központjában, egészen pontosan a Váci utcában volt található egy kacsalábon forgó mesebeli kastély... Én, azaz a mese főszereplője egyedül álltam ebben az álomszerű épületben az álomszerűen szép lépcsőn és teljes csodálattal azt figyeltem, ahogy a felkavaródott és a levegőben lassan szálló porszemeken megcsillan a fény. Szerintetek is szép?





Ahogy az egy kastélyhoz illik, nemcsak por, hanem sok más egyéb érdekesség is megbújik a falak között, például ilyen levélmintás öntöttvas oszlopok, ívek és Lotz freskók.
Nem árulom el mindjárt az elején, hogy pontosan hol járunk, nézzétek meg először a képeket és próbáljátok meg kitalálni, mi lehet egy ilyen épület funkciója.





A megfejtés egészen prózai és valóságos: a Kormányhivatalban járunk, a Váci utca 62-64 számban, vagy ahogyan jobban ismerik, az Új Városházában.
Steind Imre, aki az Országházat is tervezte, itt, az Új Városháza megálmodásakor is nagyot alkotott. Neki köszönhetjük ezt a műremeket, ami az 1870-es években épült meg és már akkor is a közgyűléseknek adott helyet.
Térjünk vissza a bejárathoz, lépjetek be velem a kapun. Néhány méter megtétele után ez a hatásos, keresztboltozatos előcsarnok gyakorol mély benyomást az ide látogatóra.


Új Városháza: a lépcsőház

Továbbhaladva már szembe is jönnek velünk az erős öntöttvas oszlopok, amik a belső tér szigorú uralkodói és egy csipetnyi gótikát csempésznek be az alapvetően neoreneszánsz épületbe. Az ilyen oszlopokat anno kezdetben inkább csak a hídépítésben alkalmazták, de aztán fokozatosan beszivárogtak a lakóházakba, épületekbe is, egy pici ipari hatást gyakorolva azokra. Első pillantásra a Nyugati pályaudvar ugrott be róla.




A mesék mindig túl hamar véget érnek, így a fotózás után kénytelen voltam elhagyni a helyet és másik kastély után nézni. Elárulom, sikerült, folytatás következik....

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. Ha szeretnél a blog hírlevelére feliratkozni, küldj egy e-mailt "hírlevél" tárggyal a hirlevelcmb@gmail.com címre!

Az épületet egy évente megrendezésre kerülő programsorozat, a Design hét szervezésében tartott túrán bárki megtekinthette, Millisits Máté művészettörténész vezetésével. Még információ a facebook oldalukon.


Olvastad már?

A Dlauchy ház lépcsősora:
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/06/ybl-miklos-egyik-legszebb-lakoepulete.html

Lépcsőház a körúton:
http://checkmybudapest.blogspot.hu/2013/03/gyonyoru-lepcsohaz-nagykoruton-es-egy.html

4 megjegyzés:

  1. Fantasztikus helyen jártál, tényleg egy mese, varázslatos fotókkal. Kár hogy elmulasztottam az alkalmat, de majd egyszer szeretnék ide elmenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszett, tényleg fantasztikus hely, biztosan lesz még lehetőség a bejutásra. A héten még egy másik, semmihez sem fogható lépcsőházat is megmutatok, érdemes lesz újra benézni a blogba :)

      Törlés
  2. Nagyon jó a blogod!
    Budapest annyira gazdag rejtett szépségekben,két éve hogy itt élek és mégis néha úgy érzem magam mint egy turista:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök hogy tetszik, nézz be máskor is mert nagyon izgalmas helyek következnek...:)

      Törlés