2013. április 16., kedd

Budapest100: OTI Székház


A Budapest100 rendezvényének keretein belül néhány állami intézmény is megnyitotta  a kapuit. Ilyen volt az OTI székház is, azaz az Országos Társadalombiztosító Intézet épülete, ahová a sétát a Miénk a Ház szervezte, akik nem mellesleg remek városnéző sétákat is szoktak tartani. Idén 100 éves ez az egyedi épület, középső tornyát leszámítva, ami a 82. születésnapját ünnepli.
 
Forrás:Pest építészete a két világháború között

A külsőre kicsit szokatlan épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, a falak izgalmas, némiképp futurisztikus belsőt rejtenek.  Az OTI-székház termei és folyosói vakító fehér színben tündökölnek, ami helyenként talán nehezebben észrevehetővé teszi a díszítéseket, de ha figyelmesen nézelődünk, nem fogják elkerülni  a figyelmünket.  Ezeket a mennyezeten lévő díszeket például csak második ránézésre sikerült felfedeznem:


A székház leglátványosabb része egyértelműen az aula, ahol jelenleg ügyfélszolgálat működik, így mindenki számára megtekinthető.



A régi épületben üvegtetőn, az új, harmincas években épült szárnyban üvegtégla mennyezeten keresztül árad be a természetes fény. A kígyószerű formát képező üvegtető alatt egy szoborcsoport áll az terem középpontjában. Szökőkút is található a szoborlábak alatt, de ottjártamkor éppen nem üzemelt.



Valamennyire klasszikusabb stílusú képet mutatnak a lépcsőházak és a nagyterem.





Amikor kinéztem ezt a programot, nem tudtam mit várhatok a székháztól de nem csalódtam, ha arra jártok és tehetitek nézzétek meg az "üvegkígyót", ritkaság, hogy egy épületnek pont a leglátványosabb része szabadon megtekinthető.Ez az helyszín volt az egyetlen állami intézmény amit meglátogattam a rendezvényen, hamarosan a legkülönlegesebb lakóházakkal folytatódik a Budapest100 sorozat!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg.

2 megjegyzés:

  1. Mostanában sokkal szigorúbban komponálsz! Ami nekem tetszik!

    VálaszTörlés
  2. El domingo de casualidad mientras volvía de correr del cementerio que está justo enfrente me quedé sorprendido por los relieves. El fin de semana de turismo ha merecido la pena. Ha sido muy difícil encontrar información. Muchas gracias por su blog. Un saludo desde Madrid España

    VálaszTörlés