2013. január 6., vasárnap

Tűzfalak és szecesszió egy helyen

Még egy merítés a nyáron összefotózott hetedik kerületi képekből, ezzel ki is fogytam belőlük egy időre, hamarosan egészen más helyszínek következnek.
Az a tapasztalat, hogy minden kerületnek megvannak a maga sajátosságai, az épületeknek egészen jellemző és felismerhető a hangulata. Ebben a kerületben a street art és a tűzfalak uralkodnak olyan gyönyörű lépcsőházakkal, amikben nem sok minden változott az utóbbi évtizedekben. 



  

 
A most bemutatásra kerülő lépcsőházhoz sétáljunk be a Rumbach Sebestyén utcába, ami a nevét egy német származású orvosról kapta. A doktor az 1800-as évek elején lakott néhány házzal odébb és nagy köztiszteletnek örvendett. Nem csoda hogy felnéztek rá az emberek, hiszen a szegények gyógyításáért és a katonai kórházban végzett munkájáért nem fogadott el fizetséget, ami akkoriban is nagy szó volt. 1806-ban gyógyfürdőt is nyitott, ahol a vas tartalmú vízben reumás betegeket kezeltek, sajnos ez az épület nem maradt fenn. 
Ennek az utcának a szecessziós gyöngyszemében készültek a következő képek.ahol az uralkodó stíluselem az élénk kék színű csempe sárga mintával és a fordított szív alak: 





A ház egyik tervezőjének, Román Miklósnak a pályája is úgy indult, mint akkoriban sok másik, azaz tanulmányút keretében bejárta Olaszországot, majd Német és Franciaország következett. Hazatérte után testvérével, Román Ernővel közösen dolgoztak saját építész irodájukban és tervezték a szebbnél szebb épületeket a fővárosiak nagy megelégedésére. Ez a jellegzetes ház 1912-ben készült el közös munkájuk eredményeképpen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése