2012. november 29., csütörtök

Gépház: A blogon található képek megvásárolhatóak művészi nyomat formájában


A blogon található fotóim magas minőségű, hosszú élettartamú (95-120 év) művészi nyomat formájában megvásárolhatóak.
Választható méretek és árak:

A4 (210x297 mm)     4990 Ft/db
A3 (297x420 mm)     8990 Ft/db

Választható fényes és matt felület, ha a megadottól eltérő méretben vagy vászonra szeretnéd a nyomatot, írj és megbeszéljük a lehetőségeket. Budapest területén belül személyes átadás is lehetséges, vidékre utánvétellel tudok postázni. Megrendelni, érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: checkmybudapest@gmail.com

2012. november 28., szerda

Programajánló: Rearl Wedding Show

Egy kis programajánló a hétvégére azoknak, akiknél aktuális vagy csak szeretnének sok szépet látni, vagy éppen fotózás szempontjából érdekeltek, mint én. Dec. 1-2. között nyitja meg kapuit a Wam Design Centerben a Pearl Wedding Show esküvői bemutató.
A hivatalos tájékoztatóból némi ismertető:
A Pearl Wedding Show minden eleme a kiemelkedő minőségről, a különlegességekről, az egyediségről szól. A legnagyobb hazai tervezők által megálmodott menyasszonyi kreációkat, vőlegényeknek, koszorúslányoknak tervezett ruhakölteményeket és kiegészítőket a VAM Design erre a célra átalakított, különleges terében mutatják be. Ugyanitt, a legjobb hazai fotósok munkái, izgalmas képi világú videoklipek és élőzenei bemutatók is várják az érdeklődőket.
A programban a hangulatfelelősök is bemutatkoznak: az esküvői hangulatú musical-részleteket éneklő művészektől, a szóló zongoristákon és a jazz zenekarokon át a party zenekarokig és a DJ-kig széles a repertoár.

2012. november 26., hétfő

Egy kastélyra emlékeztető lakóház és a legszebb tűzfal



A posztban szereplő lakóház a gótikus várkastélyra emlékeztető külsejével keltette fel az érdeklődésem és az épületbe belépve sem csalódtam, érdekes építészeti megoldásokra bukkantam. 
Maga a lépcsőház még nem volt annyira izgalmas, de a belső udvarra kilépve már kiderült, hogy milyen szokatlan a ház felosztása. 

 Egy majdnem összeérő szárú U alakot követett a ház alaprajza, ami furcsán kettévágott hatást keltett. Ha pontosan szemben álltam, elég drámai látványt nyújtott az előbukkanó óriási tűzfal látványa, kicsit oldalt kinézve viszont már láthatóvá vált a széleket borító futónövényzet, amitől egyből barátságosabb és hangulatosabb lett az összkép.


Ha már itt voltam, felnéztem a felsőbb szintekre is, egy tetőfotó erejéig:


Olyan volt ez a hely, ahol a lakók jogosan érezhetik magukat elvarázsolt királynak vagy királynőnek.  Ti ismertek hasonló jellegű házakat a városban? Tetszik ha egy építész ennyire szabadjára engedi a fantáziáját vagy inkább maradnátok a realitások talaján?  Írjátok meg a véleményeteket kommentben itt vagy  a facebookon!

2012. november 20., kedd

Ajánló: FUGA építészeti rádió




Nemrég nagy megtiszteltetés ért, meghívást kaptam a Fuga rádiótól a Tervasztal című műsorba egy 1 órás interjúra, a blog és a fotózás kapcsán. Bevallom az adás előtt nagyon izgultam, de ez szerencsére hamar elmúlt és nagyon élveztem a beszélgetést. A rádiózás jó dolog, a Fuga rádió pedig nagyon hiánypótló, remek műsorokat és kellemes zenéket hallgathattok a www.fugaradio.net oldalán.
Bemutatkozásuk az oldalról: 
"A FUGA RÁDIÓ nem csak építészeknek szól, de elsősorban általuk és értük működik. A célunk a szakmai közönségen túl, a kortárs kultúrát kedvelő hallgatók elérése. Ezzel hidat kívánunk építeni az építészek és a „felhasználók” között, hogy a szélesebb közönség is értse az építészetet és az építészek is megtalálják értő közönségüket."

2012. november 13., kedd

Design Hét - Lotz Károly séta - 3. rész

Elérkeztünk a palotás sorozat befejező részéhez. Aki lemaradt volna az előzőekről: "Nemrég a Design Hét szervezésében vettem részt a "Lotz Károly freskói pesti palotákban és közintézményekben" elnevezésű sétán. Olyan épületekben jártam ahol előtte még soha és a séta elnevezéséhez híven ezek a helyek tényleg paloták voltak. A túrát Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria munkatársa tartotta."
Következő színhelyünk az U-alakú, egyemeletes Gregersen ház, aminek nemcsak a Lotz freskó az ékessége, hanem ez a lépcsősor is.





A név északias hangzása nem véletlen, ugyanis a Gregersen család norvég származású volt. Nagy utat járt be a kalandvágyó legidősebb fiú, aki az ács szakmát választotta. Beutazta egész Európát, végül pedig Budapesten kötött ki, pont a forradalom idején. Be is állt harcolni, majd egy időre elhagyta az országot, de később újra visszatért és karriert csinált. Fakereskedéssel foglalkozott, középületeket és gátat is épített, a szegedi árvíz idején sokat segített a mentésben. Elismerésként lovagkeresztet, majd nemesi címet kapott. Magyar lányt vett feleségül és felépítette maguknak ezt a palotát. A Lónyay utcát akkoriban Két Nyúl utcának hívták, az épület tervezésével Berg Károly lett megbízva.
A lépcsősor mellett a mennyezeti freskók a hely legizgalmasabb része. A falak hófehérre vannak meszelve, ezzel drámai kontrasztot adva a mennyezetnek:



Kifelé menet:

 Valahol egészen máshol folytattuk a sétát. Már volt róla poszt a blogon, úgyhogy most csak néhány kép következik. Felismeritek erről a fotóról hogy hol járunk?




És ezekről a képekről?





2012. november 10., szombat

Programajánló: Artmarket a Millenárison

Jöjjön egy kis programajánló a hétvégére. Nagyszabású kortárs művészeti vásár és kiállítás zajlik jelenleg a Millenárisban, Artmarket néven. Egészen vasárnap este 7-ig látogatható, a belépés ingyenes. A magyar galériák mellett a kiállítók nagyjából fele külföldről érkezett.
Már az esti, kivilágított Millenáris látványáért is megéri elnézni:



 Betérve az épület belsejébe komoly vizuális élményben lesz részünk, rengeteg érdekes kortárs alkotást láttam. Ezek egy része megvásárolható, akár Andy Warhol képet is lehet venni, már akinek van rá pénze.


Személyes kedvencem, az eddig általam nem ismert Orr Máté képeiből részletek:



Ti hogy viszonyultok a kortárshoz, kedvelitek?

2012. november 7., szerda

Óriásszáj, máladozó falak, világutazók, avagy életképek a hetedik kerületi romkocsmanegyedből


A következő palotás poszt előtt, nehogy megunjatok, jöjjön valami egészen más. Néhány évvel ezelött, amikor az egyik romkocsma felé botladoztunk a mindenféle végtermékkel teli járdán, dühösen megfogadtam hogy többé be nem teszem a környékre a lábam. Ezt tartottam is egy ideig, de ebben az évben már teljesen más arcát mutatta a VII. kerület és bár még mindig van egy sor dolog ami nem tetszik, az egyik kedvenc fotóhelyszínemmé vált. (A város legretkesebb utcája címet pedig a Paulay Ede utcának adományoztam). 
Sok portré, divat, street és polaroid fotózást csináltam az utcákban, mert a máladozó vakolat tökéletes háttér tud lenni és amúgy is jó a hangulat, ha pedig megszomjazunk, pár méteren belül találunk valami helyet. A fennti kép is egy romkocsmában, egészen pontosan a  Fogaskertben készült, egy hosszú fotózást követően. Azonnal tudtam hogy ezt a hatalmas szájat és a falból kinövő fát meg kell örökítenem.
De jöjjön néhány infó a területről. Tudtátok, hogy ez a város legkisebb és egyben legsűrűbben lakott kerülete is?







Rengeteg érdekesség kapcsolódik az utcákhoz. Az Akácfa utca például anno meglepő módon az ide ültetett akácfákról és az ugyanilyen nevű étteremről kapta a nevét. Megnézném az utcát ahogy virágzó akácok állnak sorban...A kerület bővelkedik híres lakókban is, a Damjanich utcában találkozhattok Karinthy Frigyes és Xántus János természettudós, világutazó emléktáblájával. Xántus János igazán kalandos életutat járt be, a 48-as forradalom után a hadifogságból egészen Amerikáig szökött, ahol bejárta a vadnyugatot, találkozott az indiánokkal, meglátogatta az aranybányákat és mindezek mellett komoly karriert épített mint természettudós, mérnök, egyetemi tanár, mexikói konzul. Na ez a nem semmi...




A mai Síp utcában anno egy majorság állt plusz a Dob utcával határos sarkon egy kocsma, aminek a neve a "Vademberhez" volt, szép kis hely lehetett...Később egy dohánygyár is működött itt. Nem túl meglepő módon a Dob utca is az egykor itt álló Három Dob Vendéglőről kapta a nevét. Úgy látszik akkoriban divatos volt a vendéglőkről és fogadókról elnevezni az utcákat. FOLYT. KÖV.



2012. november 4., vasárnap

Design Hét - Lotz Károly séta 2. rész, Saxlehner palota

Ahogy azt a sorozat első részében említettem, nemrég a  Design Hét szervezésében részt vettem a "Lotz Károly freskói pesti palotákban és közintézményekben" elnevezésű sétán, amelyet Bellák Gábor, a Nemzeti Galéria munkatársa tartott. A Károlyi palota bemutatása után jöjjön most egy újabb különlegesség, a Saxlehner palota.


A háromszintes épület eklektikus stílusban épült 1886-ban. Tervezője az a Czigler Győző volt, akinek többek között például a Széchenyi fürdőt is köszönhetjük. 
Saxlehner András kezdetben posztókereskedéssel foglalkozott, az övé volt a jól menő Váci utcai "Fekete Kutyához" elnevezésű bolt. 1862-ben fedezte fel azt a budai keserűvíz forrást, amire később ásványvíz forgalmazással foglalkozó vállalatát alapította. A Hunyadi János keserűvíz annyira kedvelt volt, hogy még New Yorkban is létesítettek irodát, a legsikeresebb években a forgalmat 6 millió üveg felett számolták. 
Felesége, Emma tanárnőnek tanult de aztán inkább az operaénekesi pályát választotta. Első fellépése 1867-ben volt a Nemzeti Színházban. Visszavonulása után ismét a tanítás felé fordul és zenét oktatott.

Az épületben található Lotz Károly freskók és egyéb díszek is az ásványvízről szólnak.





Az egész épület, már a lépcsőháztól kezdve gazdagon díszített és ez csak fokozódik, amikor a belső termekbe lépünk.





Az első emeleten voltak a lakosztályok, a palota hátsó részében az irodák, a felső emeleten pedig drága bérlakások.






Visszatérve a lépcsőházba és tovább haladva további érdekességek fogadnak:







Ez a palota volt az egyik legszebb, amiben eddig Pesten jártam, nektek is tetszett?. FOLYT. KÖV.