2012. augusztus 27., hétfő

BKV hajóval a város...



A városnéző vs BKV hajó versenyben egyértelműen az utóbbi lett a myertes. Már maga a hajó is pozitív csalódás volt, az elképzelt bkv jelleg helyett egy teljesen jól kinéző, nyitott, emeletes hajó közeledett felénk. Belépve a hajó gyomrába a kissé zavarodottan álldogáló ellenőrökbe botlottunk, majd innen a lépcsőn azonnal az emeleti rész felé vettük az irányt.



Egészen a Kopaszi-gátig utaztunk, hát az biztos hogy nem egy gyors járat viszont ez eltöltött idő nagyon kellemes volt. Persze azért itt is adódott néhány negatívum, például kevés az ülőhely, a padlón kijött a burkolat a lábam alatt és a büfé rádiójából szóló diszkózene időnként az agyamra ment, a Gellért téri megállóban pedig műanyag szeméttel teli hordaléksziget látványa fogadott:


Mégis sokkal jobban éreztem magam itt mint a hivatalos sétahajón. Nagyon hiánypótló ez a kezdeményezés és nagyon szerethető is, reméljük sokáig fog működni. Azt külön értékeltem, hogy nagyon kedves volt a személyzet, mindenkinek lelkesen segítettek a ki és beszállásnál. Hétvégi programként is tökéletes a hajókázás, használjátok ki amíg még jó idő van, a város a Duna közepéről nézve is gyönyörű!


2012. augusztus 18., szombat

A város hajó perspektívából 1. rész


Ismét turistásat játszottam és ezúttal sétahajókázáson vettem részt. A képek még a bkv hajójáratának elindulása előtt készültek, a normál dunai sétahajójáraton. A Duna szép, az időjárás tökéletes és ez egy jó alkalom arra, hogy teljesen más oldaláról lássuk a várost.




Az akciós jegy került 900 Ft-ba, ezért nagyjából egy órát tölthettünk a hajón, ami tett egy nagy kört a Margit-sziget és a Lágymányosi híd között. Ami tetszett, hogy a hajó nyitott és kényelmes hosszú padokon lehet leülni. Az viszont elég lehangoló volt, hogy a személyzet láthatóan szörnyen unja a munkáját, ráadásul mindenkit egyenként végigkérdeztek, hogy ki az aki külföldi és teljes árú a jegye, mert csak annak osztottak egy doboz üdítőt, ez ebben a formában egy nagyon pocsék megoldás volt.




A parton épp filmforgatás zajlott, Bruce-t nem láttuk cserébe viszont egy helikopter elég közel jött hozzánk.




2012. augusztus 7., kedd

Lépcsőház a József körúton



Egyik nap a József körúton volt dolgom és menet közben feltűnt, hogy a bennük lévő üzletek miatt egész sok háznak van nyitott lépcsőháza. Akkor határoztam el, hogy mindenképpen visszajövök egy fényképezőgéppel, biztosan lesz valami érdekes téma. Nem is csalódtam, sőt...Bármilyen leromlott állapotban vannak ezek az épületek, még így is meseszerű lépcsőházakkal és udvarokkal rendelkeznek.




Sajnos magáról a fotózott épületről nem sikerült kiderítenem semmilyen információt, pedig nagyon érdekelne  a története. Helyenként elég érdekes képet mutat, ahogy a lakók belakták és saját ízlésükre próbálták formálni az udvart, a különbözőbb fura részletekre lehet bukkani.



 

2012. augusztus 2., csütörtök

Lágymányosi híd


Ez a modern híd volt az első olyan híd, ami nem személyről hanem földrajzi elhelyezkedésről kapta nevét. Nem is maradt ez így, nemrég átkeresztelték Rákóczi hídra. Nem mondható rá hogy különösebben szép lenne, mégis érdekes és a amióta megépült a Müpa és környéke, azóta kifejezetten harmonizál a környezettel.


Építését 1995-ben fejezték be, tervezője Sigrai Tibor volt. Az acélszerkezetes építmény leghangsúlyosabb része a pontosan 5 darab égővörös villanypózna.